onsdag 9 januari 2013

Kasta inte sten i glashus, If You're Gonna Talk the Talk, You've Gotta Walk the Walk osv

En av de finaste sakerna med jul- och nyårshelgen är slappandet, det här med att inte gör någonting vettigt överhuvudtaget. För mig är det nästintill synonymt med att ligga i soffan hemma hos mina föräldrar tillsammans med min syster och zappa mellan olika musikkanaler. Sist detta hände blev det mycket VH1. Kanalen gör flitig reklam för sig själva i sin egen kanal, bland annat i form av ett ihopklipp av musikvideos som ska spegla den musik de spelar. I ett av de här ihopklippen figurerar Pinks "Stupid Girls".

Pink förfasar sig i låten över vad som har hänt med kvinnorörelsen i vår tid. Istället för att föra kampen vidare verkar dagens tjejer, enligt Pink, enbart bry sig om ytliga ting såsom utseende, sina tjejkompisar, att vara porriga, killar, jättesmå kläder och havererade, dramatiska relationer. Pink undrar vad som hände med drömmen om en kvinnlig president och konstaterar att "she's dancing in the video next to 50 Cent". Hon fortsätter genom att statuera att det är skönt att inte vara som de korkade brudarna, att hon aldrig kommer att passa in och att de utstötta och de med ambitioner - det är hennes gäng!

Men mer än någonting annat är låten en onyanserad uppvisning i självbelåtenhet utan den minsta antydning till självrannsakning eller självdistans. Jag tror inte att drömmen om en kvinnlig president dog i en video med 50 cent. Denna framtida, tänkta president kan lika gärna ha förspillt sig tid på följande sätt:

1. Tjata om killar och relationer i lite småslampiga kläder
2. Sjunga om befriade kvinnor som inte behöver en "G" som tar hand om dem samtidigt som hon själv reproducerar sexistiska bilder av både kvinnor och män och därmed effektivt skjuter sig själv i foten
3. Skriva innovativa låttexter om att man hatar att man älskar någon och i videon till samma låt slicka sig porrigt runt munnen iförd urringad naveltröja 
4. Göra covers där hon lättklädd glider runt i romantiserade bordellmiljöer och frågar om någon snubbe vill ligga med henne (underförstått: för pengar)
5. Sjunga låtar som till större delen består av nonsensstycken såsom:
"doo doo doo doo....baby....i can fly...yeh(sell me sumthin big and untamed) now are time, real good time ......oh, (doo doo doo doo doo doo doo)now our time (I SAID NOW OUR TIME),(doo doo doo doo doo doo)real good time (ITS A REALLY GOOD TIME)now are time, real good time ....."
6. Fälla givande och djupsinniga uttalande som t.ex. att gud är en diskjockey och att livet är ett dansgolv iförd pyjamasbyxor och BH.
7. Återigen gnälla om trasiga kärleksförhållanden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar